Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

ΤΟ  ΙΕΡΟ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΛΕΙΤΟΥΡΓΟ

Η προετοιμασία μας για το «πάσχα του καλοκαιριού».

            Μια από τις μεγαλύτερες εορτές της Ορθοδοξίας, εκείνη της Κοίμησης της Θεοτόκου, τιμούν κάθε χρόνο χιλιάδες Έλληνες, έχοντας πλέον συνδυάσει και την ευρωπαϊκή διάσταση των διακοπών του Αυγούστου, μαζί με λίγες μέρες χαλάρωσης. Έτσι το «Πάσχα του καλοκαιριού», όπως αλλιώς λέγεται, αποτελεί αφορμή για ξεκούραση, ενόραση, αυτοκριτική, επαναφόρτιση μπαταριών, σε έναν τόπο που τα βγάζει πλέον πολύ πιο δύσκολα πλέον, πολύ μακράν της αθωότητας προηγούμενων δεκαετιών.
       Όπως είναι αναμενόμενο, οι κατά τόπους ναοί της Παναγίας, έχουν τη τιμητική τους. Πιστοί από όλη τη χώρα και το εξωτερικό συρρέουν όλο το δεκαπενθήμερο. Όπως και τα μοναστήρια. Χρόνια κρατάει το «τάμα», το ανέβασμα, με τα πόδια στη Παναγία τη «Φανερωμένη», ακόμα και η ολιγοήμερη παραμονή στο Μοναστήρι, αλλά και στη Παναγία «Βρυωμένη» και αλλού. Κατάθεση, προσκύνημα, εκδρομή, ξεκούραση, πνευματική κάθαρση, μπορεί να είναι όλα μαζί!(π.Μωυσής).
      Aπο την Δευτέρα 1η Αυγούστου μπαίνουμε στην περίοδο του Δεκα πενταυγούστου. Ας ευχαριστήσουμε τον Θεό γι᾿ αυτό. Η περίοδος του Δεκαπενταυγούστου είναι μια μικρή περίοδος των δέκα πέντε ημερών  που μας οδηγεί στο «Πάσχα του καλοκαιριού» που είναι η Θεομητορική Εορτή της Κοιμήσεως της Παναγίας μας.
      Κατά την περίοδο αυτή η  κατανυκτική Παράκλησις της Κυρίας Θεοτόκου που τόσο πολύ ευφραίνει τις καρδιές μας, αυξάνει την αγάπη μας για την Μητέρα του Κυρίου  και δημιουργεί εκείνη την παρηγοριά, την σιγουριά  και την βεβαιότητα που αισθανόμαστε όταν βρισκόμαστε κοντά στην Ουράνια  Μητέρα μας. Χρειάζεται όμως και αυτήν την περίοδο να την πάρουμε στα σοβαρά. Με σοβαρότητα πρέπει να παίρνουμε τις ευκαιρίες που μας δίνει ο Θεός για την σωτηρία μας. Ας πάρουμε ο καθένας την απόφαση να αρχίσουμε τον αγώνα μας και να τον  εντείνουμε  ιδικά αυτές τις δεκαπέντε ημέρες, για να βρούμε τον Θεό και να γλυκαθούμε από την Γλυκυτάτη Θεοτόκο μας
     Οι ημέρες αυτές ανήκουν στην Παναγία, είναι οι Ημέρες της Παναγίας και έτσι πρέπει να ζήσουμε αυτές τις ημέρες. Έχουμε και την νηστεία τις περιόδου αυτής. Όσο μπορεί ο καθένας και όσο το επιτρέπει η υγεία του ας νηστέψει. Ο Πνευματικός εδώ μπορεί να μας καθορίσει το πόσο και το πώς θα νηστέψουμε. Ας μάθουμε και τα παιδιά μας να νηστεύουν για να έχουν την ευλογία της Αειπαρθένου. Οι νηστίσιμες τροφές που μπορούμε να καταλύσουμε είναι πολλές. Από εμάς εξαρτάται εάν θέλουμε να κάνουμε την παραμικρή θυσία για την Παναγία μας. Όπου και να βρεθούμε αυτές τις ημέρες που είναι και ημέρες διακοπών να τιμήσουμε Εκείνη που διαρκώς έχει τα χέρια Της υψωμένα και ικετεύει για τον καθένα από εμάς και για όλους μαζί.
           .
  
Καλή δύναμη.
Καλό Δεκαπενταύγουστο.